Fra storbyliv til sammenhold

For Emil og Lærke er Nr. Nissum det hele værd

Efter flere år i Aarhus valgte Lærke og Emil Grøn Jensen med deres søn Laurits at vende hjem til barndomsbyen Nr. Nissum – med ønsket om ro, nærhed og et stærkt fællesskab. 

Det, de frygtede at miste fra tiden i storbyen, blev hurtigt opvejet af alt det, de fandt i hjemegnen.

Hun læste til læge, han til biolog. For et par år siden boede Lærke og Emil Grøn Jensen sammen i en lejlighed i Aarhus. De nød det ungdomsliv, som byen tilbød med gode studiefællesskaber, mange fælles venner og masser af den slags sociale tilbud, som en storby som Aarhus kan levere: "Det var en fantastisk studietid. Vi havde det virkelig godt i Aarhus", siger Emil Grøn Jensen.

Men selvom storbyen summede af liv, manglede der nu alligevel noget. Der manglede en dybere tilknytning. Både Lærke og Emil er fra Nr. Nissum, så når de var hjemme for at besøge forældrene på hjemegnen blev de mindet om alt det, de savnede i storbyen: Ro, plads, tilknytning og fællesskaber, der stak dybere end bare fælles interesser. 

Vi havde egentlig tænkt, at det med at flytte tilbage først var noget, vi ville gøre længere ude i fremtiden. Men hver gang vi var hjemme i Nr. Nissum, føltes det bare rigtigt, fortæller Lærke Grøn Jensen.

Et nyt kapitel – med familie i centrum

Da Lærke blev gravid, begyndte tankerne om tilbageflytning for alvor at tage form. Og da deres søn Laurits kom til verden, blev der sat turbo på beslutningen. "Det satte for alvor skub i det. Vi blev enige om, at det gav mening at flytte hjem nu. Vi syntes ikke rigtig, der var nogen grund til at vente", siger Emil.

Men det var ikke uden tvivl. "Der var mange tanker. For var vi klar til at give afkald på det byliv, vi kendte? På caféture, kulturtilbud og det ungdomsliv fra studierne, vi jo stadig var lidt en del af", fortæller Lærke.

Den tvivl blev dog hurtigt gjort til skamme – kort efter at de havde taget springet og flyttet til Nr. Nissum: 

For de fællesskaber, vi har her, føles bare utrolig meningsfulde og meget stærke. Det er det, der har betydet mest, siger hun.

“Et ’jeg’ er blevet til et ’vi’”

Flytningen fra byen til Nr. Nissum blev flytningen over i et stærkere fællesskab: "I Aarhus var man mere sin egen lille familie. Men her i Nr. Nissum er fællesskabet i første række. Man bor ikke bare på en vej – man bor et sted, hvor man gerne vil hinanden som naboer", siger Emil.

Man mærker det også i institutionen. Man vil hinanden som forældre. Det er stærkt, og det er noget, vi virkelig er glade for, at Laurits får med sig, siger Lærke.

Følelsen af at høre til viser sig i hverdagen – og i de små øjeblikke.

"Når vi er til torvedag og ser Laurits løbe rundt mellem alle dem, han kender. Når vi selv begynder at kende flere og flere og kan mærke, at de gerne vil os, og vi vil dem. Det er de momenter, hvor jeg tænker, at det virkelig har været det hele værd", siger Lærke.

"Vi er blevet en del af nogle stærke og meget forpligtende fællesskaber. Det er ikke bare noget, vi får. Det er noget, vi selv er med til at holde i live. Det er ret specielt"

Fællesskaber, der opstår – og dem man selv skaber

Noget af det, der har overrasket parret mest, er, hvor hurtigt man kan sætte noget i gang i et lille samfund: "Jeg savnede lidt at spille fodbold, så jeg skrev bare ud på i en af de lokale Facebook-grupper, og så pludselig var vi et hold. Ugen efter gjorde Emil det samme for herrerne, og nu har vi begge en ugentlig fodbolddag", siger Lærke.

Vejen fra idé til handling er meget kort her. Folk vil gerne hinanden – man får mange hep med på vejen, og folk engagerer sig, tilføjer Emil.

De er begge aktive i lokale foreninger og har blandt andet startet flere aktiviteter op for andre småbørnsforældre. De mødes også med to andre familier til madklub hver tirsdag.

"Det ville jeg aldrig have overskud til i Aarhus. Der var altid så meget run på", siger Lærke.

Hverdag med højt til himlen

At flytte til Nr. Nissum handler ikke kun om mennesker. Det handler også om omgivelser. Som biolog er Emil særligt begejstret for naturen omkring dem.

Vi har jo et fantastisk naturlandskab herude. Et landskab, som er formet af istiden. Vi har bakkedale, smeltevandsdale og et helt fantastisk kuperet terræn. Det er ikke bare flot – det inviterer til, at man går tur i det, siger Emil. 

"Både Nr. Nissum og Gudum-området er virkelig flot. Det sker tit, at vi pakker lidt aftensmad i bilen og kører ned til fjorden og tager en dukkert. Det er jo ikke længere noget, vi kun gør i ferien – det er noget, vi gør i hverdagen nu", siger Lærke og fortæller videre: "Hverdagen nu handler om ro, stilhed og tid til nærvær. At kunne tage på spontan aftentur ud til havet og se solen gå ned. Eller at vandre i skumringen i Klosterheden, mens hjortene brøler og med Laurits på ryggen. Det er noget særligt", siger hun.

Et fællesskab

For Emil og Lærke er Nr. Nissum ikke bare en barndomsby. Det er blevet det sted, hvor deres nye liv giver mening.

Det har ikke bare været en flytning. Det har været et skifte i vores måde at leve på. Og det har gjort vores liv mere helt, siger Lærke.

Et råd til andre

Hvis de skal give et råd til andre, der overvejer at flytte til området, er det klart:

Prøv ikke at se på det, du giver afkald på. Se på alt det, du kan få. For os har det været ro, nærhed, natur og et fællesskab, vi er blevet virkelig glade for at være blevet en del af, siger Lærke Grøn Jensen og slutter: Det er virkelig det hele værd.