Ung hollandsk kvinde finder job og kæreste i Lemvig

Et job på Klimatorium førte hollandske Isa Schipperheijn til Lemvig. Nu har hun slået sig ned på et hobbylandbrug i Gudum med kæresten Johannes og katten Balthasar. Og har tænkt sig at blive på egnen.

– Et drømmejob. Her arbejder jeg med mine store interesser. Vand, klima, natur og planlægning. Oven i kan jeg arbejde internationalt – med ligesindede i andre lande. Og så er omgivelserne i Lemvig helt uovertrufne. Havet, fjorden, skovene. Ja, naturen i det hele taget, fortæller Isa Schipperheijn med begejstring i stemmen og et stort smil, mens hun peger ud ad vinduet.

– Det hele er lige der. Her bliver jeg i lang tid, siger hun på flydende dansk med færre accenter – end de fleste danskere.

Holland – Danmark

Isa er født og vokset op i en lille by, Oosterbeek tæt ved Arhem, i det østlige Holland. Efter gymnasiet vil hun ud i verden og valget falder på Danmark. Med nogle få danske ord fra serierne Borgen, Broen og Rita kommmer hun til landet i 2016.

Et godt sted at lære et andet land at kende er på højskole. Hun kommer på Holbæk Kunsthøjskole med linjefagene skulptur og design i seks måneder. Opholdet giver appetit på mere, og hun tager på Silkeborg Højskole, hvor hun vælger fag som kunst, friluftsliv, kajak, bål og vild natur.

– Alle fag har min store interesse. Og så er der gode muligheder for at lære dansk, fortæller hun. Især hendes roomies fra Spjald og København lærer hende en ”masse dansk”. 

Studier

Efter højskolerne beslutter Isa sig for at tage en uddannelse i Danmark. Hun søger og kommmer ind på landskabsarkitekturstudiet på Københavns Universitet med speciale i byplanlægning, biologi, økologi og vand.  

En forudsætning for at hun kan studere er dog, at hun skal lære dansk og bestå Studieprøven for udlændinge, hvor den studerende skal bestå strenge krav om at skrive, læse og lytte og tale dansk.

– Det var hårdt arbejde. Det var jo et ekstra studie. Jeg terpede dansk mindst to timer hver dag i et halvt år. Jeg bestod med gode karakterer, siger Isa på sit formfuldendte dansk.

Blandt andet dansk grammatik er hun god til. Så god, at hun nogle gange ’’læser korrektur” for sine ’’vestjyske’’ kolleger, siger hun med et varmt glimt i øjet.

Arbejde – Klimatorium

Isa kommer til Lemvig i november i 2020. At hun kommer til byen, er lidt af en fortælling i sig. Hun kender intet til Lemvig eller Klimatorium. Hendes far, der også arbejder med vand hjemme i Holland, møder ved et tilfælde Lars Holmegaard, chefen på Klimatorium, ved en konference i Glasgow i Skotland.

Faren hører om Klimatorium og opfordrer Isa til at søge job her. Hun tager kontakt med Lars og fortæller om sine faglige kvalifikationer og interesse i vand. Holmegaard lader sig overtale og ansætter Isa ved Lemvig Vand, der har kontorer på Klimatorium. I dag bruger hun dog langt det meste af sin tid i Klimatorium regi, hvor hun er med i landsdækkende projekter om ”vand og klima” plus andre udviklingsprojekter, der har som mål at redde vandhåndteringen i fremtiden.

Isa arbejder også med internationale kontakter og på at få dannet Klimatorium i Holland og Italien. Hun var ansvarlig for den faglige planlægning af Vand-sporet ved Klimatoriums Klimatopmøde i 2022.

Lemvig

Isa erkender blankt, at det var et større kulturchok at flytte fra København til Lemvig end at flytte fra Holland til Danmark. Men.

– Lemvig har virkelig ændret mit liv. På mange måder. Her er fantastisk. Jeg har alt det, jeg gerne vil have. Arbejde, venner, kæreste og kan dyrke mine fritidsinteresser, forklarer hun og føjer til:

– Jeg sætter virkelig stor pris på København. Men da jeg var færdig med at læse, havde jeg en følelse af at miste virkeligheden. Jeg vil ned på jorden og have nærkontakt med dagligdagsting. Jeg skal væk fra storbyen, tænkte jeg. 

Et af chokkene er sproget. Trods sit skarpe sprogøre og fine udtale taler de lokale en dialekt, der ligger et godt stykke fra, hvad hun er vant til.

– Altså, da jeg kom hertil, var det mig komplet umuligt at forstå dem fra Harboøre og Thyborøn, griner hun med himmelvendte øjne. Og føjer skyndsomt til:

– Nu går det meget godt. Jeg skal jo bare lytte og få dem til at tale langsomt. Så kan de jo også forstås, smiler hun og forsøger at sige ”en” til det hele. Det mislykkes.

Fritid

Fritid og arbejde flyder på mange måder sammen for Isa. Natur, vand, klima og socialisering med de unge, der er tilbage i Vestjylland, er det centrale. Interesser hun deler med Johannes, en indfødt lemviger, der er uddannet skov- og naturtekniker, og arbejder som legepladstømrer.

De sejler begge og mødte hinanden på en Krabbefestival og lidt efter igen under en lang sejltur på fjorden. Om sommeren er de tit på vandet, mens de om vinteren tilbringer tid i deres værksted. Eller blot traver en tur i Klosterheden.

TV har de ikke. Kun et stort whiteboard, hvor fremtidsplaner skitseres – købe mere jord, skaffe dyr, plante skov og bygge huse, måske endda sammen med andre unge. Drømmen er et bindingsværkshus, som de selv bygger.

Isa henter også meget inspiration om vand og fremtidens vandforsyning ved at læse bøger eller hører ekspertforedrag på konferencer og TED-Talks. 

Det positive

Noget af det Isa sætter allermest pris på ved at bo på Lemvig-egnen er nærheden til andre mennesker. Og nærheden til alle daglige fornødenheder.

– Her hjælper vi hinanden, taler med hinanden. Vi er tættere på og har tid til hinanden. Meget mere end i storbyer og har fødderne solidt plantet på jorden og i virkeligheden. Det er rart og nærværende, siger hun.

Isa skal presses hårdt for at finde mindre positive sider ved tilværelsen på egnen. Hun sætter pris på de mange lokale traditioner. Men hun oplever ”en vis” afstand til det ”fremmede”.

– Noget der er anderledes. Det passer ikke altid ind i ”det lokale”. Andre værdier og opfattelser falder ikke altid ind her. Men jeg er ved at lære koderne. Og så er der selvfølgelig den vestjyske tavshed.