Fra Colombia til Lemvig

Foto: Daniela Lemos Bech og Jonas Lemos Bech

Én rejse med rygsæk kan føre til mange ting. Og afgørende begivenheder. For Daniela Lemos Bech fra Colombia førte rejsen til Danmark, en ægtefælle, et job i Thyborøn og et hjem i Lemvig.

Daniela Lemos Bech er uddannet miljøingeniør fra universitetet i Medellin, Colombias tredjestørste by, og arbejder i dag som projektansvarlig for Thyborøn Havns nye miljøindsats.

– Med fantastiske kolleger. De har taget imod mig med åbenhed og vist mig tillid. De er hjælpsomme, og vi arbejder godt sammen. Thyborøn Havn er en spændende arbejdsplads, der udvikler sig hele tiden, fortæller Daniela med begejstring i stemmen.

Efter sin eksamen arbejdede hun som miljømedarbejder ved et firma i hjemme i Colombia. Men hun ville lære engelsk og tog til USA, hvor hun arbejdede som au pair i to år. Det var lærerigt og gav hende lyst på at komme ud i verden og rejser, der nu har ført hende til Lemvig.

Hun rejste til Europa og kom Danmark. Efter nogle dage i København gik turen videre til Aarhus under rejsen tilbage i 2017. Her skulle de sidste dage i Danmark gå med at opleve ”Smilets By” inden turen gik videre til Tyskland. Det blev fire dage, der fik stor betydning.

Mødet

De mødte hinanden via ”Couchsurfing”. Daniela havde booket et værelse gennem den globale rejseservice, hvor folk stiller en sofa til rådighed eller tilbyder at fortælle om og vise lokalområdet frem for besøgende.

Jonas Lemos Bech fra Houe ved Lemvig, uddannet elektronikfagtekniker arbejdende i Aarhus, brugte Couchsurfing appen. Jonas tog Daniela med rundt i Aarhus og viste hende byen. Det blev til mange og spændende samtaler.

– Vi var på bølgelængde med det samme. Vi var fortrolige og talte om alt muligt. Kemien var der, fortæller Daniela, der efter planen skulle rejse videre til Tyskland for i en måned at arbejde frivillig.

Hun rejste. Men de to holdt løbende kontakt, mens hun var i Tyskland. De skrev sammen, og efter fire uger i Tyskland var hun tilbage i Aarhus. Det var ikke en del af hendes oprindelige plan.  

Kærester

De blev kærester, og efter en tur hjem til Colombia fik hun opholdstilladelse i Danmark. For at få arbejde måtte hun lære dansk og gik på skole.

– Det er en nødvendighed. Vi besluttede, at vi kun talte dansk sammen. Eller så meget som muligt. Jonas blev også lærer, og det hjalp meget. Jeg blev hurtigt mere og mere fortrolig med sproget, fortæller Daniela. Hun gik fire dage om uge på sprogskolen og bestod prøven med karakteren 12.

De besluttede at gifte sig. Det skete i foråret 2019. Jonas havde godt nok et arbejde ved Danfoss, men var klar til at finde noget nyt og mere udfordrende, så de begyndte at søge arbejde. Men hvor?

– Vi talte dels om, hvor vi gerne ville bo. Dels undersøgte vi, hvor der var mulighed for jobs til os begge. Det var vigtigt. Vi ville begge gerne have et arbejde, hvor vi kunne bruge vores uddannelser, siger Jonas, der var lun på tanken om at vende tilbage til hjemegnen.

Daniela – Arbejde og opgaver

En uopfordret ansøgning som miljømedarbejder ved Thyborøn Havn banede vej for en samtale med havnens ledelse for Daniela. Havnen har iværksat en ny grøn strategi med fokus på miljøet.

– De var interesseret. Men ville have den rette person. Det er en helt ny stilling. Efter en anden samtale fik jeg jobbet og begyndte 1. december i fjor, fortæller en Daniela engageret.

Hendes opgave er et gøre Thyborøn mere klimaneutral. Mindske elforbruget og udledningen af CO2. Reducere forbruget af brændstof og varme og gøre håndtæringen af affald på havnen mere bæredygtig og mindre forurenende.

Hun skal også sikre, at havnen overholder forskellige regler og normer. De fleste er samlet i det såkaldte IMO-regelværk som er internationale kvalitets- og miljøstandarder og ordninger for arbejdsmiljø.

Thyborøn skal certificeres i november. Det er Danielas ansvar som projektleder, at det sker.

Jonas – arbejde og opgaver

Jonas søgte en stilling i udviklingsafdelingen ved maskinproducenten Egholm i Lemvig. Den fik han. Og kursen mod Lemvig var lagt.

– Det er en god stilling. Jeg forstår computerteknologi og arbejder med udvikling af softwareprogrammer til Egholms seneste ”multimaskine”, der kan bruges til mange forskellige formål. I den er der meget avanceret teknik, fortæller Jonas, der tydeligvis er i sit es. 

Lemvig – et godt sted at være

Næste skridt blev at finde et sted at bo. Og beslutte hvor i kommunen. De første måneder boede de hos Jonas’ forældre. Daniela og Jonas ville give sig tid til at finde den ”rigtige” bolig. Den fandt de efter få måneders søgning. Et over 300 m2 stort hus mere eller mindre midt i Lemvig.

– Vi gik – bogstaveligt talt – rundt i byen og så på huse til salg. En dag vi stod foran et hus, hvor ejeren kom ud og spurgte, om vi var interesserede og inviterede os ind. Efter en rundvisning var vi interesserede, husker Daniela. Huset blev køb, og de flyttede ind 1. april –  midt under Corona-nedlukningen.

– Jeg synes godt om Lemvig og trives virkelig godt. Vi har fin kontakt med naboer og mødes med venner. Og så er her flot natur, vi sætter stor pris på, siger Daniela. Hun værdsætter også, at alle daglige nødvendigheder er ”tæt på”. En ting kunne hun dog godt tænke sig; flere cykelstier!

– Jeg er privilegeret. Vi er privilegeret. Jeg har fået et godt arbejde og fantastiske kolleger på Thyborøn Havn. Jonas har fået et godt job med gode kolleger, han trives med på Egholm, siger Jonas og hun samstemmende.

FAKTA:

– Daniela Lemos Bech, 29 år, fra Colombia, Medellin. Miljøingeniør, projektansvarlig for miljøindsats, Thyborøn Havn.

 – Jonas Lemos Bech, 33 år, fra Houe, elektronik fagtekniker (radio- og tv-tekniker), med speciale i software, Egholm Maskinproducent, Lemvig.

Her kan du se en lille film med Daniela på Thyborøn Havn